2016. január 24., vasárnap

Paradicsom karrozás.

A paradicsomjaimmal mindig az a gondom, hogy állandóan gondban vagyok a ki karózásukkal. Nincsenek normális karóim, mindig minden féle botot meg egyebet szoktam le verni. De nekem valami komolyabb kellene, mert úgy akarom meg csinálni, hogy ameddig lehet, (a termés időre gondolok), felfelé akarom futtatni, mert így nagyobb termést remélek. Akik nagyban csinálják, üvegházban, fóliában azok így csinálják, ha egy szint letermett lejjebb engedik a töveket. Ehhez pedig elég komoly karó kellene, vagyis inkább oszlop. Én a szőlő termesztés használatosakra gondoltam.


Az az elképzelés, hogy az oszlopon levő kis akasztókat fogom használni a paradicsom, futtatására. A szőlészetekben, ezeket az oszlopokat leássák, de én nem szeretném, mivel mindig fel is kellene szedni, és azt is el akarom kerülni, hogy a fém korrodáljon, kettő meg oldást találtam. Az egyik hogy kettévágom, és ki egészítem más vas anyaggal, mondjuk egy zártszelvénnyel, ezt csavarral rögzíteném, így mindig pótolni tudom, a másik hogy meg hagyom akkorának amekkora, és így egészítem ki a másik, vas anyaggal, ez a pótlás megy a föld alá.
Kb. 40 cm lesz leásva, és a palántákat, majd e mellé teszem le a bevált módon, a pet palackokkal, de már, az eltervezett kiegészített változtatásokkal.

valami ilyesmire gondolok:



                                                De milyen paradicsomokat is termesztek.
                                       (a képeim csak illusztrációk, mert amiket csináltam el vesztek.)

Az első nem is lehetne más mint a koktél. Szinte mindenkinek van, lévén, hogy ki sem lehet irtani. egyik éven az egész komposzt halmon ott virított. imádjuk, főleg a lányom, ha kint vagyunk a kertben nincs olyan, hogy egy egy szemet len e vegyünk róla.


Sárga színű, valamikor úgy kaptam valakitől. nem tudom a nevét. de nagyon hasonlít a romus-ra vagy az amish-ra. én nagyon szeretem. Nagyon leveses és kellemes az íze, beleszoktam keverni a sűrű paradicsom lébe is. Piros, zöld, és mellé ez , igazán szép salátát lehet belőle készíteni.

Az ökörszív, szintén nagyon leveses zamatos, eléggé húsos,és ahhoz képest hogy mekkorák a gyümölcsök, a magok elég kicsik, befőzésre nagyon szeretem használni az élénk színe miatt ha sokat teszek a belőle befőzéskor, akkor a paradicsomlé is eléggé, lila színű lesz.


 
Ez is egy olyan amit úgy kaptam, nagy anyámék régen mindig termesztették, befőzésre és evésre egyaránt, igaz más fajta nem is volt akkoriban nekünk, mivel egy ideig nem kertészkedtünk el tűnt, sokáig kerestem mire valaki adott ilyen magokat. Hatalmas termései vannak igazi befőző fajta, az íze mennyei nagyon szeretem mert hatalmas szeleteket lehet vágni belőle. és azt mondják sütve is nagyon jó egy pirítósra rátéve.



igazából csak evésre tartom őket, de amikor eljön a befőzés ideje ők is mennek az üstbe. állítólag ez a San Marzano, a képek alapján tényleg az, én nem kedvelem az ízét, a zöldeket szeretem el tenni savanyúnak.de vannak akik szerint ez egy kiváló fajta aszalásra, én még sosem próbáltam, de azért hiszek nekik. És ahogy a kép is mutatja bőtermő is. amikor fel téptem, mert már nem kellet alig bírtam el annyira nehéz volt, még mindig tele volt terméssel, nem vicc három tőről egy vödörrel lett, 16 L-es a vödör.



mint említettem, amikor befőzés eljön, akkor mindegyiket leszedem, mert én is úgy gondolom hogy attól lesz jobb a paradicsomlé, vagy a sűrű paradicsom, hogy minél több féle van benne.                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyúl tenyésztés! Kezdet.

Valamikor  a napokban elcseréltem egy bika vályúmat az egyik haverommal egy nyúlólra, mert szerettem volna tartani néhány nyulat. Hoztam is ...