2016. január 19., kedd

Főzés: Pincepörkölt.

Még tavalyelőtt nyáron, valahogy szóba jött, hogy bográcsoznunk kellene, jó, de mit? Mert hát mindenki igazából csak valamilyen pörköltet szokott. Én a pince pörkölt mellet döntöttem.
Hát kellet egy bográcsot szerezni valahonnan, mert ami nekem van az kicsi meg elég rossz állapotban van.
                                     A receptje: alig találtam meg.

-1 kg hús, nekem vegyesen fele-fele marha és sertés.
-2-3 fej vörös hagyma
-2-3 gerezd fokhagyma.
-egy, darabka szalonna, vagy zsír. (itt nem írok mennyiséget).
- kB. 1 kg burgonya.
-2-3 paprika.
-2-3 paradicsom.
-2 dl vörös bór.
- só, bors, pirospaprika.

Én mindig azt mondtam, hogy a legjobb, ha szalonnával csináljuk.
A szalonnát, egy picit meg pirítom, és bele teszem az apróra vágott vörös hagymát.
Amikor meg pirul az is (dinsztelődött), bele teszem a húsokat, addig keverem, amíg a hús minden oldala ki nem fehéredik. Kevés vízzel felöntöm, ebben rotyog, egy kicsit mindig csak egy kevés vizet öntök utána. Ízesítem sóval, borssal, fokhagymával, bele teszem a darabokra vágott, paprikát, paradicsomot. Körül belül 2 órát rotyogtatom, amíg a hús meg nem puhul, ekkor beleteszem a kis kockákra vágott burgonyát is, és ekkor öntöm bele a bort is, és csak a végén szórom rá a piros paprikát.
Hát én így szeretem, de mindig ahhoz tartottam magam, hogy a recept csak irányadó, ízlés szerint el lehet tőle térni. Úgy hogy mindenki variálhatja a maga ízlése szerint.
Az egészben az volt a jó, hogy majd nem minden hozzá való saját volt. Főzés előtte ki mentem a kertbe és összeszedtem, ami kell hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyúl tenyésztés! Kezdet.

Valamikor  a napokban elcseréltem egy bika vályúmat az egyik haverommal egy nyúlólra, mert szerettem volna tartani néhány nyulat. Hoztam is ...