2016. január 3., vasárnap

házi vegeta (én csak így nevezem)

Történt egyszer, hogy valahogy eszembe jutott valami, amit nagyanyám szokott eltenni.

Nem tudtam mi a neve, és hogy egyáltalán mi is van benne csak azt tudtam, hogy zöldségekhez van köze. A már meg szokott közösségi oldalon nagyjából körül írtam, és vártam ki mit mond rá, és nem hittem a szememnek mikor meg láttam a képet róla az egyik ismerősöm is ismerte és meg osztotta nekem. Nagyon örültem pont ez volt az, esküszöm még az illatát is éreztem, és amikor elkészítettem pont ugyan azt éreztem. Én imádom, mindig teszek az ételekbe főleg a levesekbe. Az úgy nevezett selejteket használom fel ehhez, a kisebb méretűeket, vagy amik egy kicsit sérültek. Erre pont jók, tartósítószert, semmit nem tartalmaz, mert a só, ami belekerül pont elég ehhez.

                                          Hozzávalók az ételízesítőhöz:

-1,3 kg sárgarépa.
-70 dkg petrezselyem.
-70 dkg karalábé.
-40 dkg zeller.
-5db paprika (vegyesen a legjobb)
-3 nagy fej hagyma.
- 7-8 gerezd fokhagyma.
- 30 dkg káposzta.
-2 csokor petrezselyem zöld. (nekem van Lestyán én azt is tettem bele).
- konyha só.
                                                   Az ételízesítő elkészítése:

A zöldségeket meg tisztítjuk, szükség szerint majd darabokra vágjuk. Aki akarja vagy tudja az turmix géppel is ledarálhatja, én húsdarálóval csináltam. Majd az őrleményt mérjük meg és annak az arányában (5:1) tegyünk hozzá sót. Ezt mind öntsük egy nagy edénybe és ott keverjük, dolgozzuk össze. A recepttel ellentétben én nem tettem bele annyi sót, mint amit ír, én kóstolgattam keverés közben. Én nagyban eltértem a recepttől és volt, amit bele tettem és persze volt, amit inkább ki hagytam. És ezt ajánlom is mindenki a maga ízlésének meg felelően készítse el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyúl tenyésztés! Kezdet.

Valamikor  a napokban elcseréltem egy bika vályúmat az egyik haverommal egy nyúlólra, mert szerettem volna tartani néhány nyulat. Hoztam is ...